Knuffelen met dieren bij Kinderdagverblijf Buitenpret


Kinderen met en zonder specifieke zorgvraag kunnen elkaar ontmoeten op ons kinderdagverblijf in Rijswijk.
Er worden activiteiten gedaan samen met de dieren zoals konijnen knuffelen, het voeren van de dieren en het verzorgen van de pony’s.
Door de ruimte, vrijheid, de dieren en de buitenlucht creëren we een optimale omgeving om te leren, te spelen en samen te werken.
Vooral kinderen die moeite hebben met het functioneren in grote groepen en zich snel opgesloten voelen hebben veel baat bij de activiteiten met dieren. Er is ruimte om je terug te trekken en even te kalmeren bij de dieren zonder dat er altijd kinderen om je heen zijn.
Dieren werken rustgevend en stressverlagend doordat ze voorspelbaar zijn en warmte en rust uitstralen. De dieren zelf hebben een therapeutische werking doordat ze mak, aaibaar en knuffelbaar zijn.

De werkzaamheden die de dieren met zich mee brengen en waar de kinderen aan mee helpen leert ze verantwoording te nemen, samen te werken en werkjes af te maken. Doordat er een zichtbaar eindresultaat is zijn de kinderen trots op wat ze gedaan hebben. Ongedwongen en spelenderwijs wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en de omgang met andere kinderen. Wij zien graag dat kinderen op de boerderij komen omdat ze zich thuis voelen en de activiteiten zien als een hobby. We hebben kippen, schapen, pony’s, geiten, konijnen, cavia’s en een hond.

De kinderen mogen in de stal onder begeleiding met de kleine huisdieren zoals konijnen en cavia’s knuffelen. De knuffeldieren hebben een positief effect op de kinderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het omgaan met knuffeldieren lichamelijke voordelen biedt, zoals meer ontspanning en een lagere bloeddruk. Maar knuffeldieren kunnen ook steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen.
Ouders geven vooraf toestemming of de kinderen in contact mogen komen met de verschillende dieren. De knuffeldieren zijn ingeënt tegen ziekten die overdraagbaar zijn op mensen. Er komt regelmatig een dierenarts die de dieren controleert. Als de kinderen de stal verlaten is er een buitenkraan met zeep en een handdoek om hun handen te wassen. De hygiëne staat beschreven in veiligheid- en gezondheidsbeleid.